8. Dani mednih delicija

Ovogodišnji 8. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 09. do 29. veljače 2024. godine. Tijekom tog razdoblja određeni ugostitelji s područja Turističke zajednice središnje Istre u svojim će objektima nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 23. i 24. veljače održavaju u Pazinu. Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela.

Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.

Organizator 8. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Sama gastronomska manifestacija najavljena je danas (8. 2. 2024.) u Boljunskoj konobi u Boljunu, gdje je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali direktorica TZ središnje Istre – Sanja Kantaruti, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije – Ezio Pinzan, načelnik Općine Lupoglav – Franko Baxa, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnica Boljunske konobe – Ružica Zrinšćak.

Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:

Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 20 €

Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 25 €

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv medica, grilani mladi sir s orasima i medom – Pileća prsa curry s aromatičnim krumpirom – Flambirane jabuke | 21 €

Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 35 €

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, hladni pijat istarskih delicija i skuta s medom – Njoki s pancetom i kobasicama u umaku od salvije i meda – Medena štrudla | 27 €

Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Tinjanska uvertira (Istarska hladetina, ukiseljeni crveni luk s medom, namaz od pršuta, tostirani kruh) – Letuće i krumpir (marinirana pileća krilca, pire krumpir s pancetom i lišćem celera, umak od meda) – Dekonstrukcija pite od jabuka (Granny smith jabuka, crumble sa kokicama od ječma, gel od fermentiranog meda i jabuka, kuglica sladoleda od vanilije)| 30 €

Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda, muškata i kuša, pire od krumpira sa sirom – Čokoladni mousse s rakijom medicom, preljevom od meda i orašastim plodovima | 28€

Dani mednih delicija 2024_letak_